vilken äggkläckningsmaskin skall jag köpa?

Arctic Hen är auktoriserad återförsäljare av Brinsea äggkläckningsmaskiner. Dessa hittar du i vår butik. Du kan också klicka på länken nedan:
Våra äggkläckare

Att bestämma vilken äggkläckningsmaskin man skall köpa kan vara lite svårt. Det finns väldigt många äggkläckare på marknaden och många av dem erbjuder nästan identiska funktioner.
Vilka är de viktigaste frågorna man måste ställa sig innan man beställer ?

1 Hur många ägg?
Det första man måste tänka på är antalet ägg man önskar kläcka. Med andra ord maskinens kapacitet.

En äggkläckningsmaskins kapacitet mäts i vanliga fall i hur många hönsägg den rymmer. Kapacitet hos våra maskiner är mellan 7 och 580 hönsägg.

För att räkna ut vilken kapacitet äggkläckaren skall ha måste du planera hur många hönor du vill ha. Det kläcks ca 50 % tuppar. Dessutom kan du inte räkna med 100 % kläckningsfrekvens. Följande matematik hjälper dig om du vill kläcka 10 hönor.

(25 ägg) x (kläckningsfrekvens på ca 80 %) x (50/50 förhållande tupp/höna) = 10 hönskycklingar.

Detta kommer naturligtvis att variera beroende på fertiliteten hos dina ägg och andra faktorer.

2 Automatisk vändning eller manuell?
Alla äggkläckningsmaskiner för fjäderfä kräver vändning av ägg minst tre gånger om dagen under ruvningstiden utom de sista tre dagarna före kläckning.

Äggkläckningsmaskin med manuell vändning
Du vänder äggen ett och ett vilket betyder att du måste öppna maskinen varje gång du vänder.

Äggkläckningsmaskin med semiautomatisk vändning
Äggen vänds samtidigt med hjälp av en spak eller annan anordning som du hanterar manuellt. Maskinen behöver inte öppnas.

Äggkläckningsmaskin med automatisk vändning
Äggen vänds automatisk med hjälp av en motor. Du behöver inte vara hemma och passa vändningen. De mer avancerade maskinerna stoppar vändningen automatisk i tid före kläckning.
Maskiner med automatisk vändning är ofta dyrare men de kommer att spara mycket tid och arbete.

3 Mer att tänka på
Om du fortfarande är osäker på vilken äggkläckningsmaskin passar dig bäst finns det några till saker att tänka på. Nämligen priset, märke och eventuella extra funktioner.

Pris
Priset är en mycket viktig faktor. Men som det gamla ordspråket säger: ”Du får vad du betalar för!”.
Marknaden för äggkläckningsmaskiner är nu mer konkurrensutsatt än någonsin. Det är lätt att göra misstaget att köpa en billig, importerad maskin från Fjärran Östern och förvänta sig en bra prestanda och kvalité. Var mycket försiktig med billiga äggkläckare från okända webbplatser, eBay,  Amazon eller Tradera. Dessa maskiner kommer inte bara kläcka dåligt de är dessutom inte anpassade för europeisk marknad och kan därför bli farliga. En varning för CE märkning från Kina, det kan betyda China Export i stället för CE-märkning.

Våra samtliga maskiner uppfyller villkor för europeisk standard.

Garanti
Lång garanti betyder större trygghet. Vi ger som enda företag i Sverige 3-års garanti på Brinsea produkter och därefter tillhandahåller vi reservdelar.

Märke
Märket du väljer är viktigt när det gäller reparationer eller reservdelar samt support. Generellt är det bästa att leta efter rekommendationer. Om din vän använder Brinsea och får goda resultat kommer det att bli en bra satsning för dig också. Arctic Hen är auktoriserad försäljare av Brinsea och kan ge 3-års garanti på samtliga Brinsea produkter.
Naturligtvis är du välkommen att kontakta oss på Arctic Hen för råd.

Extrafunktioner
Den vanligaste extrafunktionen är fuktreglering. De flesta äggkläckningsmaskiner behöver ingen extra fuktreglering. Alla har ett system av vattenbehållare eller brickor som tillhandahåller den rätta fuktigheten. Samtliga maskiner visar temperaturen men det är inte alla som visar fuktigheten. Maskiner med inbyggd fuktkontroll visar alltid fuktigheten på displayen. Kontrollera noga i beskrivningen vilka funktioner som ingår. Det är en stor fördel att kunna reglera fuktigheten via displayen så att man undviker att öppna maskinen i onödan. Maskiner med fuktkontroll har en pump som reglerar fuktigheten.
Brinsea maskiner med fuktkontroll har ett EX i varunamnet.

Vissa äggkläckningsmaskiner som t ex Brinsea Mini, Maxi, Octagon och Ovation har antibakteriella tillsatser i plasten ungefär det som används inom sjukvården. Detta medför ingen extra kostnad.

Men framför allt ha inte bråttom. Många som köper en liten maskin behöver snart en större. Många som köper en maskin med manuell vänding ångrar sig och köper en automatisk. Och en sak till. Skaffa en äggkläckare innan du köper dyra ägg. Då kan du testa den i lugn och ro och lära dig hur den fungerar. Att jaga en maskin när man redan har dyra ägg som åldras hemma är ingen bra idé. 

Se instruktionsfilmer från Brinsea nedan!
https://brinsea.co.uk/latest/resource-centre/video-library/

Är du fortfarande osäker, ring 073-0488268 och prata med oss!