Arctic Hen är auktoriserad återförsäljare av Brinsea produkter. Vi ger 3 års garanti på samtliga produkter. Vi tillhandahåller reservdelar. Vid frågor, ring 0730488268 eller mejla till arctichenofsweden@gmail.com      

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR


Hur länge kan jag spara äggen innan ruvningen påbörjas?
Det är lämpligt att spara nyvärpta ägg 24 timmar innan ruvningen påbörjas.
Äggen kan sparas upp till 7 dagar utan att resultatet påverkas. Man kan spara äggen längre men resultatet kommer att försämras med tiden. Det rekommenderas att förvara äggen i rumstemperatur mellan 15 och 18 grader Celsius. Vänd äggen varje dag.

Hur skall äggen ligga i kläckaren?.
Liggande eller med spetsiga sidan ner.

Vad är den rätta temperaturen för ruvning?.
I äggkläckningmaskiner med fläkt cirkulerar varmluften. Termometern bör vara placerad nära toppen på äggen och visa ca 37,5 grader Celsius..
I maskiner utan fläkt stiger den varma luften till taket. Termometern bör placeras nära toppen på äggen och visa ca 39 grader Celsius.
Följ alltid tillverkarens anvisningar!.

Hur ofta skall äggen vändas under ruvningen?
De flesta fågelägg, så även hönsägg, skall vändas minst tre gånger per dygn. Ju oftare dessto bättre..
Automatiska äggkläckare vänder äggen en gång i timmen. Detta rekommenderas varmt för exotiska fåglar som t ex papegojor och rovfåglar..
Vänd äggen åt ett håll ena gången och åt andra hållet nästa gång. Inte åt samma håll hela tiden!

Min äggkläckare har blivit strömlös. Kommer äggen att klara sig?.
När ruvningen har startat är stabil temperatur avgörande för utvecklingen av embryot. Med våra äggkläckningsmaskiner kommer ruvningen att lyckas även om strömmen uteblir upp till två timmar. Öppna inte maskinen!.
Tyvärr kommer upprepade strömlösa perioder att påverka ruvningen negativt.
.
Spritpelaren i glastermometern har delat sig. Vad gör jag?.
Detta kan hända vid stötar eller för hastig nedkylning. Värm upp termometern i varmt vatten tills pelaren går ihop. Låt svalna med kulan neråt. Försök inte att skaka ihop pelaren!
.
Hur länge kan kycklingarna stanna i kläckaren?
Lämna kvar kycklingarna i kläckaren tills de är torra och fluffiga. Det kan ta upp till ett dygn. De kommer inte behöva någon mat eller vatten under tiden..

Vad är den rätta fuktigheten?.
Det är viktigt att komma ihåg att fuktigheten kommer att variera, det är inget problem. Det viktiga är den genomsnittliga fuktigheten..
Fuktigheten mellan 35 och 45 % passar de flesta fågelägg. Fuktigheten bör ökas till 50 - 65 % under själva kläckningen..

Jag får inte upp fuktighethet tillräckligt
Fuktigheten i maskinen är beroende av fuktigheten i rummet vilken varierar med årstiden och vädret. Tidigt på våren värmer man upp rummet med element och luften blir torr. Då kan det vara på plats att inte förlita sig på vattenkanalerna eller brickor i botten på maskinen utan öka avdunstningsyta med svamp eller duk. Pröva dig fram. Det är en fördel att ha en maskin som visar fuktigheten eller lägga en hygrometer i maskinen. Stäng också till ventilen efter anvisningar i beskrivningen. (lite luft måste komma in för kycklingarnas skull).

Maskiner med fuktighetspump har inte dessa problem utan tillför den fukt som behövs.

Varför har mina ägg inte kläckts?.

  • Det kan finnas många anledningar till att äggen inte kläcks. Ruvning är ingen exakt vetenskap och det är ofta en kombination av orsaker som resulterar i dålig kläckning.
  • Den viktigaste orsaken brukar vara dålig kvalité på äggen som t ex inavel i flocken eller för gamla ägg. Foderstatus hos föräldrarna är också viktig. För mycket protein (mata inte med matrester) och/eller brist på vitaminer A, D och E..
  • För hög eller för låg temperatur påverkar också kläckningen..
  • En viktigt orsak kan vara bakterieangrepp. Det är viktigt med god hygien under hela processen. Ett ägg kan angripas av bakterier redan i redet innan du plockar det..
  • För låg eller för hög fuktighet. Öppna inte maskinen i onödan under kläckningen. Det orsakar kraftigt minskad fuktighet som kan ha till följd att kycklingarna fastnar i äggen..
  • Hantera äggen försiktigt, ett skadat embryo kan börja utvecklas men dör senare. Har du fått äggen med post, låt de vila ett dygn innan du startar ruvningen.
Varför har ni slutat sälja andra märken än Brinsea?
  1. Brinsea är de bästa maskinerna på marknaden.
  2. Vi kan ge bättre service och suport om vi koncentrerar oss på ett märke. Vi vill att våra kunder skall kunna ha glädje av maskinerna i många år och därför satsar vi på reservdelar och support.
Några instruktionsfilmer från Brinsea:
https://brinsea.co.uk/latest/resource-centre/video-library/

Kom ihåg att de första kläckningarna kan vara sämre innan du lär dig maskinen. Pröva dig fram!
Se våra äggkläckningsmaskiner!